2014. október 13., hétfő

Az okos telefon is Apidictor?

Úgy gondoltam, hogy valószínűleg találok egy olyan alkalmazást, ami helyettesíti azt az 1964-ben készült, számomra bonyolult eszközt, és el is kezdtem keresni. Először Windows Phone alkalmazások között mivel nekem egy Nokia Lumia 520-am van. Rá is találtam az n-Track-re.

Windows Phone n-Track: http://www.windowsphone.com/hu-hu/store/app/n-track-tuner/dbe1ae88-23ef-4594-8ce9-76a19f6f5021

Android n-Track: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ntrack.tuner

IOS-re is van, de ilyenre nincs tapasztalatom.

Megismerkedve az alkalmazással látszott, hogy ezzel meg lehet valósítani a tervemet. Az egyik májusi napon (2014) sikerült kipróbálnom a kisebb méhészetünkben.
Sikerült rögzítenem egy rajzás előtti és egy nem rajzó család hangját, és a megfelelő beállítások után, már látszott is melyik család készül rajzásra. 

Jól látszik a különbség: 

Ez a méh család hangja.


Ez is a méh család, hangja, de jól látszik bal oldalon a csúcs amely a fiatal anya énekét jelzi.

RAJZÁS ELŐTTI CSALÁD: KATT
NEM RAJZÓ CSALÁD: KATT

Sajnos mivel csak kis méhészetünk van, ezért több ilyen rajzás előtti családot nem találtam, ezért érdemes lenne egy nagyobb méhészetben (több száz család) is kipróbálni ezt a módszert.

Ezek ingyenes alkalmazások. Kiegészítő ként, egy fülhallgatóra és egy mikrofonra van szükség.

Nagyon kevés költséggel nagyon nagy károkat lenne képes megelőzni a méhész, ha az okos telefonjára ezt az alkalmazást feltöltve képes lenne megvizsgálni a családokat. 

Alig várom a következő év akác virágzását, amikor is megkeresek egy professzionális méhészt, ahol kipróbálhatjuk azt, hogy hány méh családot leszünk képesek megóvni a rajzástól,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése